top of page

Višja višina minimalnih PRISPEVKOV za zaposlene

Od 1. marca 2017 dalje znaša najnižja osnova za plačilo prispevkov za zaposlene na podlagi pogodbe o zaposlitvi 824,02 EUR.

FURS je objavil višino najnižje osnove za plačilo prispevkov za socialno varnost za zaposlene v letu 2017.

Izračunana je na podlagi lanske povprečne letne plače v RS, preračunane na mesec, ki za leto 2016 znaša 1.584,66 EUR. Minimalna osnova za plačilo prispevkov znaša 52 odstotkov povprečne mesečne plače za leto 2016.

V obdobju prvih dveh mesecev letošnjega koledarskega leta je veljala še lanska minimalna osnova za izračun prispevkov. Znašala je 809,06 EUR. Izračunana je bila kot 52 odstotkov povprečne letne plače, preračunane na mesec, ki za leto 2015 znaša 1.555,89 EUR.

Najnižja osnova za obračun prispevkov zaposlenih znaša, v skladu s četrtim odstavkom 144. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju – ZPIZ-2, 60 % zadnje znane povprečne letne plače zaposlenih v Republiki Sloveniji, preračunane na mesec (v nadaljevanju: povprečna plača).

Če je izplačana plača oziroma nadomestilo plače nižje od minimalne osnove, se od razlike do minimalne osnove obračunajo in plačajo vsi prispevki.


Višina prispevkov iz zaposlitve

a) Prispevki delojemalcev Prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje 15,50 % Prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje 6,36 % Prispevek za starševsko varstvo 0,10 % Prispevek za zaposlovanje 0,14 % Skupaj 22,10 %

b) Prispevki delodajalcev Prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje 8,85 % Prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje 6,56 % Prispevek za zavarovanje za primer poškodbe pri delu in poklicne bolezni 0,53 % Prispevek za starševsko varstvo 0,10 % Prispevek za zaposlovanje 0,06 % Skupaj 16,10 %

Oprostitev plačila prispevkov delodajalca za zaposlitev osebe starejše od 55 let

Zakon o interventnem ukrepu na področju trga dela - ZIUPTD določa začasno spodbudo za zaposlovanje starejših brezposelnih oseb.


Delodajalec, ki v obdobju od 1. januarja 2016 do 31. decembra 2017 sklene pogodbo o zaposlitvi z brezposelno osebo (za določen ali nedoločen čas), starejšo od 55 let, ki je najmanj šest mesecev pred sklenitvijo pogodbe o zaposlitvi prijavljena v evidenci brezposelnih oseb, je za prvih 24 mesecev zaposlitve oproščen plačila vseh prispevkov delodajalca (16,1 % od osnove za prispevke).

Do oprostitve plačila prispevkov delodajalca je upravičen delodajalec, ki zadnje tri mesece pred sklenitvijo pogodbe o zaposlitvi z brezposelno osebo, starejšo od 55 let, ni začel postopka odpovedi pogodbe o zaposlitvi ali odpovedal pogodbe o zaposlitvi delavcem iz poslovnih razlogov,  pred sklenitvijo pogodbe o zaposlitvi z brezposelno osebo, starejšo od 55 let, ni imel blokiranega transakcijskega računa 30 ali več zaporednih dni in  je v zadnjih šestih mesecih pred sklenitvijo pogodbe o zaposlitvi z brezposelno osebo, starejšo od 55 let, redno izplačeval plače in plačeval obvezne prispevke za socialno varnost zaposlenih.

VIR: FURS


RECENT POST
bottom of page