top of page

Kako FINANCIRATI svojo poslovno idejo?


Ena od možnosti financiranja svoje poslovne ideje je množično financiranje, bolj poznan je angleški izraz crowdfunding. Ta oblika financiranja je čedalje bolj priljubljen način financiranja podjetniških projektov. Za razliko od nekaterih drugih novosti, smo Slovenci v tem primeru kar odprti na novost.


Če že nekaj časa gojite svojo poslovno idejo. Pripravljeni ste uresničiti svoje sanje. Potrebujete še finančna sredstva. Rešitev lahko najdete tudi v kampanji množičnega financiranja.

Kako poteka?

Množično financiranje (crowdfunding) je definirano kot skupen finančni nastop posameznikov v podporo določenemu projektu. V zadnjem času se najbolj učinkovito organizirajo prek različnih spletnih platform. Lahko gre za najrazličnejše projekte: dobrodelne, umetniške, glasbene, razvoj tehnoloških izdelkov,... Obstaja več spletnih portalov kot (npr. Adrifund v Sloveniji ali v tujini polleverywhere.com, invesdor.com.

Množično financiranje ima v grobem tri oblike podpore za zbiratelje sredstev: - lastniško financiranje, - dolžniško financiranje, - nagradno / donacijsko financiranje.

Ravno zadnja oblika financiranja je trenutno najbolj aktualna. Kjer podpornik donira finančna sredstva zaradi simpatije do projekta ali pa ker v zameno prejme izdelek po promocijski ceni .


Pot do uspešnosti kampanje

Raziskava na 100 tisoč kampanjah na platformi za množično financiranje je dala 7 ključev za uspeh:

1. Najbolj učinkovite so 30-dnevne kampanje Za uspeh je ključnega pomena, da določite primerno trajanje svoje kampanje. Svoji ciljni publiki morate dati dovolj časa, da se navduši nad vašo idejo in jo podpre – le tako boste lahko dosegli svoj cilj. Skoraj tretjina (30,5 odstotkov) analiziranih kampanj, ki so dosegle zastavljeni cilj, je trajala od 30 do 39 dni.

Pri odločanju o dolžini svoje kampanje razmislite, koliko časa lahko posvetite svoji ideji in svoji publiki. Če želite uspeti, morate najprej spodbuditi zanimanje, nato pa vzdrževati navdušenje in ohranjati pozornost svojih podpornikov. Če sem vam zdi, da je 30 dni premalo, lahko kampanjo podaljšate do 60 dni.

2. Osvežujte domačo stran svoje kampanje Eden najpomembnejših nasvetov za množično financiranje je, da po zagonu kampanje, stalno osvežujte svojo domačo stran. Svoje podpornike obveščajte o svojem napredku.Vaši podporniki naj bodo po elektronski pošti obveščeni o novih objavah na vaši strani, kar predstavlja najbolj neposreden način komunikacije med vašo kampanjo in vašo ciljno publiko.

Uspešne kampanje povprečno objavijo najmanj 4 obvestila o napredku. Osvežena stran projekta je najboljši način za komunikacijo z vašimi podporniki.


3. Osredotočite se na začetek in konec kampanje

Analiza 100 tisoč kampanj je pokazala prevladujoči trend: kar 42 % sredstev kampanje (tako uspešne kot neuspešne) zberejo v prvih in zadnjih 3 dneh. Ko boste oblikovali svojo trženjsko strategijo za kampanjo množičnega financiranja, imejte v mislih ta podatek. Pripravite se na dober začetek in načrtujte strategijo za ohranjanje navdušenja. Ob koncu kampanje pa poskusite še bolj povečati svojo medijsko izpostavljenost in povečati svoja prizadevanja, da boste kampanjo tudi končali na pozitiven način.

4. Po začetku kampanje svojim podpornikom ponudite dodatne ugodnosti

Dodatne ugodnosti in ponudbe so odličen način, da privabite posameznike k sodelovanju v vaši kampanji. Ponudite jim lahko različne dodatne ugodnosti, morda pa vam bo pri tem pomagal podatek, da uspešne kampanje dodajo povprečno kar 12 novih ugodnosti po samem začetku kampanje.

Uspešni snovalci kampanj ponujajo najprivlačnejše ugodnosti in dodatek ter poslušajo svoje podpornike in na podlagi potreb in želja svoje ciljne publike oblikujejo in ustvarjajo nove ugodnosti. Prek komunikacije s svojo ciljno publiko na domači strani kampanje in na družabnih omrežjih boste hitro ugotovili, česa si vaši podporniki najbolj želijo. Z dodajanjem novih ugodnosti po začetku kampanje pa se boste prilagodili svoji publiki.

5. Delujte v ekipi

Celotni koncept množičnega financiranja temelji na vključevanju večjega števila ljudi, zato je pravzaprav smiselno, da kampanje, ki vključujejo ekipo, zberejo kar trikrat več sredstev kot kampanje, ki so jih oblikovali posamezniki. Projekt množičnega financiranja zahteva veliko časa in truda – da ne boste sami nosili celotnega bremena, poiščite sodelavce, ki vas bodo podpirali in ki bodo prevzeli določene naloge. Ko boste združili družabne mreže vseh članov ekipe, boste tudi razširili svoj doseg. Poleg tega imajo različni ljudje različne perspektive in ideje, zato bo ekipno delovanje pripomoglo k izboljšanju vašega projekta.

6. V svojo kampanjo vključite video predstavitev

Video posnetki so med najbolj priljubljenimi vsebinami na internetu. Prek njih lahko učinkovito in privlačno komunicirate s svojo publiko, prav tako pa lahko pokažete vso svojo ustvarjalnost.


Kampanje, ki vključujejo video predstavitev, zberejo kar štirikrat več sredstev. V posnetku lahko potencialne podpornike seznanite s svojim izdelkom, filmom ali konceptom, hkrati pa lahko oblikujete tudi bolj oseben stik z njimi. Prav tako so videi odličen način za sporočanje novosti po začetku kampanje. Dodaten namig: video, ki ga boste naložili neposredno na Facebook, bo z organskim širjenjem dosegel več uporabnikov in povečal prepoznavnost vaše kampanje.


7. Povečajte svoj doseg

Platforme za množično financiranje dosegajo veliko večino svetovnih držav. Ne glede na to, kje se nahajate, lahko prek njih dosežete popolne neznance na drugi strani planeta. Ko načrtujete svojo trženjsko strategijo ne pozabite na časovne razlike, posvetite pa se tudi specifičnim načinom, na katere boste pritegnili prebivalce različnih zainteresiranih držav. Največ podpore analiziranim 100 tisočim kampanjam je prišlo iz Združenih držav Amerike, Kanade, Velike Britanije, Avstralije in Nemčije.

Vir: mladipodjetnik, različni spletni viri


RECENT POST
bottom of page