top of page

Poslovni načrt – ga potrebujem?



Poslovni načrt lahko izdelamo tudi za svojo osebno poslovno rabo. S tem namenom ga lahko izdelamo v samo v 10 minutah. Definiramo ga na podlagi 7 marketinških Pjev:


1. Product - proizvod ali storitev. Ugotovimo potrebo po proizvodu/storitvi in zagotovimo njegovo edinstveno realizacijo.

2. Place - prostor, kje bomo proizvod ali storitev prodali kupcu. Določimo distribucijske in prodajne poti.

3. Price - cena proizvoda ali storitve. Oblikujemo jo na podlagi stroškov proizvoda ali storitve in njegovi vrednosti za kupce.

4. Promotion - promocija. S promocijskimi sredstvi vzpostavimo zavedanje o prisotnosti proizvoda ali storitve na trgu in se predstavimo ciljni javnosti.

5. People - ljudje (zaposleni, zastopniki podjetja, …). Ljudje prispevajo pri gradnji lojalnosti kupcev.

6. Process - postopek, kako posredujemo proizvod ali storitev kupcu (informiranje, sprejem naročil, dostava …), kar vpliva na oblikovanje blagovne znamke.

7. Physical environment - okolje (delovno okolje, prodajni prostor …) kar odraža vrednote in značaj podjetja.


In seveda finančni načrt kako bomo prišli do izvedbe zgoraj načrtovanega.


Običajno ima poslovni načrt resnejši namen. S poslovnim načrtom se podjetje predstavlja navzven. Kvaliteten poslovni načrt odpira vrata, tako pri posojilodajalcih, pri investitorjih, kot tudi pri pridobivanju evropskih sredstev. Po drugi strani pa vam poslovni načrt pomaga pravilno zgrabiti poslovno priložnost in zmanjšati poslovna tveganja.


Kdaj moramo imeti poslovni načrt? • ko potrebujete posojilo, • ko odpirate novo podjetje, • ko širite svoj posel ali pa se lotevate novega posla, • ko se prijavljate na razpise za nepovratna sredstva, • ko iščete investitorja ali kakšen drugi vir kapitala.


V poslovnem načrtu se združijo znanja s področja financ, trženja, kadrov, prava in managementa.

Obseg poslovnega načrta je odvisen od obsežnosti ideje oziroma posla, ki ga načrtuje podjetnik, od velikosti trga, rasti podjetja in konec koncev tudi od konkurence. Ni nujno, da je zelo obsežen, zelo dobro pa je, za zajema vse bistvene elemente poslovnega načrta.

Kaj opredelimo v poslovnem načrtu: • poslanstvo, vizijo in cilje z načrtovanim poslom • uresničljivi rezultati (cilji) iz tržnega, ekonomskega in tehničnega vidika • strategije za uresničevanje zgoraj opredeljenih ciljev.

Pomembno vodilo pri izdelavi poslovnega načrta je da: • v poslovnem načrtu dobro razdelamo oceno dobička • cilje postavimo realno • točno določimo naloge in dejavnike, ki lahko vplivajo na uspešnost posla.


Prag rentabilnosti Prag rentabilnosti nam pove, katera višina prihodkov je tista, kjer začnemo ustvarjati dobiček. Prag rentabilnosti je znesek prihodkov od prodaje, pri katerem je dobiček iz poslovanja enak 0. Odvisen je od prihodkov od prodaje zmanjšan za fiksne in variabilne stroške.





RECENT POST
bottom of page