top of page

VEZANA knjiga računov in njena uporaba


Uporaba vezane knjige računov in davčno potrjevanje računov

Zavezanec mora ob vsaki dobavi blaga in storitev kjer gre za plačilo z gotovino izdati račun prek elektronske naprave, ki izpolnjuje predpisane pogoje in omogoča izvedbo postopka takojšnjega potrjevanja računa na FURSu.

Račun mora izročiti kupcu blaga oziroma naročniku storitve. Račun mora izdati najpozneje, ko je opravljena dobava in prejeto plačilo z gotovino.

Da bi FURS razbremenil tiste zavezance, ki izdajajo manjše število računov je omogočil izdajanje računov z aplikacijo na portalu eDavki. Predvideno je prehodno obdobje, v katerem lahko zavezanci izdajajo račune iz vezane knjige računov, ki jih v desetih dneh od izdaje morajo potrditi prek aplikacije na portalu eDavki.


Prehodno obdobje, ko zavezanci lahko izdajajo račun iz vezne knjige računov traja od 2.1.2016 do 31.12.2017.

Poleg tega je potrebno, do 10 dni od izdaje računa iz vezne knjige, po elektronski poti sporočati podatke iz vezane knjige računov FURSu.

Torej, vezana knjiga računov se lahko uporablja najdlje do 31.12.2017, od tega datuma naprej bo za vse obvezna uporaba davčnih blagajn.

Zavezanec ne sme v istem poslovnem prostoru uporabljati elektronske naprave za izdajo računov (davčne blagajne) in vezane knjige računov, razen v primeru izpada elektrike ali internetne povezave.

Plačilo računa s kreditno kartico se šteje za gotovinsko plačilo. Če je račun plačan s kreditno kartico, ga je potrebno posredovati v potrditev na FURS.





Način izvajanja potrjevanja računov mora zavezanec določiti z internim aktom, ki ga sprejme pred začetkom izvajanja. Končnim potrošnikom mora biti vidna tudi nalepka.



Za izvajanje postopka potrjevanja računov na FURS mora zavezanec uporabi namensko digitalno potrdilo. Vlogo za dodelitev namenskega digitalnega potrdila za izvajanje postopka potrjevanja računov vloži elektronsko prek portala eDavki.









Zavezanci lahko uporabijo tudi brezplačno aplikacijo MINI BLAGAJNA

Aplikacija MINI BLAGAJNA – eDAVKI je namenjena zavezancem, ki imajo manjši obseg gotovinskega poslovanja. Možnost imajo »poenostavljenega« načina izdaje in potrjevanje računov in sicer z uporabo FURSove aplikacije na portalu eDavki (tako imenovana MINI blagajna). MINI blagajno bodo za izdajanje gotovinskih računov uporabljali zavezanci, ki nimajo posebnih zahtev in izdajajo relativno majhno število računov, saj bo treba vanjo podatke o računih vnašati ročno. Aplikacija bo omogočala sestavitev osnovnih poročil o izdanih računih, doseženem prometu in obračunanem davku. Za izdajanje računov z uporabo te aplikacije morajo imeti zavezanci internetno povezavo s FURS-om in ustrezno elektronsko napravo. Tudi v tem primeru morajo pridobiti namensko digitalno potrdilo na FURS-u in prav tako sporočiti podatke o poslovnih prostorih in izpolnjevati vse druge obveznosti, določene v ZDavPR.

Mobilna aplikacija MINI BLAGAJNA

Prav tako lahko zavezanci uporabijo FURSovo mobilno aplikacijo miniBlagajna, ki omogoča izdajanje gotovinskih računov na POS tiskalnikih z uporabo Android tablice ali Android pametnega telefona.

Vir: FURS


RECENT POST
bottom of page